Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Tι κάνει ακριβώς η Χάθα γιόγκα και τι μπορεί να κάνει για εσένα?


Υπάρχουν άπειροι λόγοι και ευεργετικά οφέλη για να παρακινήσουν κάποιον να μυηθεί στην πρακτική της γιόγκα. Εξαρτάται από το τι έχει ανάγκη ο ίδιος του, κι αν έχει επίγνωση από το τι έχει ανάγκη.

Ας θεωρήσουμε πως γνωρίζει τι χρειάζεσαι. Θα ξεκινήσει γιόγκα και θα δει τη ζωή του να αλλάζει. Δίνω ένα παράδειγμα, αν κάποιος υποφέρει από πόνο μέσης και του έχει προτείνει ο γιατρός να αποφύγει σωματική άσκηση που καταπονεί την μέση, η γιόγκα θα ελαττώσει κι ίσως μάλιστα εξαφανίσει σιγά- σιγά τον πόνο (εξαρτάται από την βαρύτητα του προβλήματος). Μαζί με την άμβλυνση του προβλήματος του, ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθούν κι άλλες βαθύτερες αλλαγές . Τις οποίες αλλαγές ο μαθητής θα αντιληφθεί, μόνον αν είναι «έτοιμος» να τις καλωσορίσει στη ζωή του. Οι αλλαγές συχνά τρομάζουν. Αν ο άνθρωπος που ξεκίνησε γιόγκα για να μειώσει τον πόνο του, παρατηρήσει πως με την πρακτική που κάνει  έχει αποκτήσει περισσότερη ευκινησία, μυϊκή δύναμη και  λιγότερο άγχος (ο πόνος συνδέεται άρρηκτα με το άγχος και την τραυματική εμπειρία που προκαλεί) θα είναι εξαιρετικά ικανοποιημένος. Αν όμως νιώσει πως σταματάει να διασκεδάζει με ότι  πριν του προκαλούσε ευχαρίστηση και «ψάχνεται» λίγο παραπάνω να βρει αυτό που τον ευχαριστεί κι ίσως κι απομακρύνεται  από κάποιους φίλους του, αυτό είναι ένα βαθύτερο αποτέλεσμα της γιόγκα, κι ίσως να τον τρομάξει ΑΝ φυσικά το συνδέσει με την πρακτική του. Η πρακτική της Γιόγκα που συνδυάζεται με μεθόδους Ενσυνειδητότητας αλλάζει τον μαθητή. Τον συνδέει με αυτό που πραγματικά είναι, με την ύπαρξη του.

Ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών, που ασκούν την πρακτική της γιόγκα , ξεκινάνε να έχουν μεγαλύτερη συνειδητότητα για το τι νιώθουν και τι σκέφτονται, τι επιθυμούνε, πως αντιδρούν στην καθημερινότητα τους, τι τους ευχαριστεί .  Κι αυτό ακριβώς είναι που παρακινεί σημαντικές αλλαγές στη ζωή τους, γιατί συνδέονται με τον εαυτό τους, το σώμα τους και τον νου τους, ίσως για πρώτη φορά τόσο βαθιά. Κι αυτό φέρνει φυσικά αλλαγές. Πόσες? Τόσες, όσες ο μαθητής  επιτρέψει. Η μεταμόρφωση της ζωής του προς το καλύτερο / ποιοτικότερο για τον ίδιο,  όταν αφεθεί ο μαθητής στην εξέλιξη, είναι κάτι βέβαιο.

Ας δώσω ένα αντίθετο παράδειγμα για να γίνει πλήρως αντιληπτό. Αν ένας μαθητής με υπερένταση (δίχως όμως να έχει επίγνωση πως έχει υπερένταση) έρθει στη γιόγκα για να αυξήσει την ευλυγισία του ή και για να καταλαγιάσει κάποιον πόνο, αλλά έχει μια έντονη αντίσταση να αφεθεί σε οτιδήποτε άλλο πέραν του αρχικού σκοπού του, μετά από λίγο καιρό, θα βαρεθεί και θα φύγει. Θα αποφασίσει πως δεν κάνει για αυτόν η γιόγκα. Αυτό όμως, είναι μια καλοσχεδιασμένη δικαιολογία / αντίσταση του εαυτού για «μη εξέλιξη» για να μην βγει από την ζώνη άνεσης του, κι είναι αποδεκτή και μάλιστα εξαιρετικά συχνή. 

Η γιόγκα σε προσκαλεί να δεις βαθιά μέσα σου και να συνδέσεις ότι είναι ασύνδετο. Η απάντηση στην πρόσκληση είναι καθαρά προσωπικό θέμα του κάθε μαθητή. Η γιόγκα είναι διαλογιστική άσκηση με αντικείμενο το σώμα και τις εκδηλώσεις του (όπως την αναπνοή, τις αισθήσεις κλπ), δεν είναι απλές  ασκήσεις διατάσεων και χαλάρωσης.  Ωφελεί παντού, όπου εσύ αφήσεις να εισχωρήσει. Σε αλλάζει αν εσύ δεν το αρνηθείς.  Μπορεί φυσικά να χρησιμοποιήσεις ένα όφελος της παραπάνω από τα άλλα, αλλά δεν συνάδει να αντιστέκεσαι / αρνείσαι τα υπόλοιπα οφέλη γιατί αυτό θα δημιουργήσει μέσα σου αποστροφή, κι η αποστροφή δεν οδηγεί σε κανενός είδους εξέλιξη.

H γιόγκα στην Ανατολή χρησιμοποιείται εδώ και 5000 χρόνια. Την φέραμε στην Δύση ως σωματική άσκηση αρχικά, όμως η γιόγκα δεν είναι καθεαυτό άσκηση, είναι πρακτική σύνδεσης με τον εαυτό μας, το σώμα τον νου και την ψυχή μας. Ο Κάθε μαθητής θα νιώσει καλύτερα μετά από τις ασκήσεις της γιόγκα, τις τεχνικές αναπνοής και την βαθιά χαλάρωση. Το βασικό όμως όφελος είναι να αφήσει τη γιόγκα να τον βοηθήσει να δει μέσα του, να ψάξει, να βιώσει, να συνδεθεί. Αυτό θα τον αλλάξει, θα τον εξελίξει θα τον πάει, όπου ακριβώς ο ίδιος του θα αποφασίσει. 

Γιόγκα στα Σανσκριτικά, σημαίνει  Ένωση. Ένωση του σώματος, του νου και της ψυχής. Αυτή η επίγνωση της ένωσης θα φέρει την αλλαγή που ο κάθε μαθητής αναζητά.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου